#throwbackthursday – Ha így készül a Facebook videód, sokkal nagyobb elérésre számíthatsz

Az eheti Throwbackthursday-ben megint Facebook-ozok egy kicsit. De most nem a klasszik postokról szeretnék megosztani okosságokat, hanem a videókról. A napokban jött a hír ugyanis, hogy a Facebook módosít a videók rangsorolási szabályain. Az új elvek szerint sokkal nagyobb elérésre számíthat az, aki hosszabb, minőségi, helyi vonatkozású, releváns videós tartalmakat postol. Ezzel a Facebook részben a lokális híráramlást, információ átadást szeretné segíteni.

Mik a pontos változások?

Azok a videók kaphatnak nagyobb elérést, amiket többen megosztanak, hosszabb a megtekintési idejük és eredetinek minősülnek – vagyis nem átvett tartalmak. Az új rangsorolási elv hatással lesz a Facebook hírfolyamon keresztüli videóterjezstésre, a Facebook Watch-ra és videó ajánlásokra is.

Azok a csatornák, Facebook oldalak, amiket rendszeresen, hetente felkeresnek a felhasználók, sokkal nagyobb elérésre számíthatnak.

Az időtartam esetében az elvárás, hogy legalább egy percig kössék le a nézők figyelmét. Az optimális videó hossz pedig 3 perc.

Az eredetiség alatt pedig azt érti a Facebook, hogy a videó ne újrafogalmazott tartalmakat jelenítsen meg. Az átvett story-kat feldolgozó anyagok megjelenését korlátozni fogja a közösségi média óriás.

Vagyis a videós tartalmak gyártásával továbbra is nagyobb elérésre lehet szert tenni. Viszont a minőség és az eredetiség sokkal nagyobb szerepet kap, mint eddig. A rangsorolási szabályról még csak annyit, hogy a Facebook mindezekkel a Youtube-ot szeretné megelőzni a videómegosztás népszerűségében….

És, hogy te hogyan reagálj minderre? Készíts mondjuk a terméked használatával kapcsolatos hasznos videókat. Használd ki a tartalommarketingben rejlő számtalan lehetőséget. Úgy adj mások számára értékes tartalmat a videódban, hogy közben a céged reklámját is belecsempészed az anyagba.

Saját tapasztalat

Mi a közösségi média menedzsmentet igénylő ügyfeleinknek szinte kivétel nélkül ajánljuk a Facebook-os videós megjelenést. Ugyanis saját tapasztalatból mondjuk, hogy azok a postok, hirdetések, amik mozgóképet tartalmaznak, sokkal jobb eredményeket érnek el, mint a klasszikus kép+szöveg párosításban készülő anyagok. Vagyis, ha igazán költséghatékony kampányt szeretnél, a videós tartalom megjelenítésének lehetőségével mindenképpen számolj.

Mit kell tenned még, hogy az átlagnál nagyobb elérése legyen a Facebook videódnak?

A Buffer erről már többször írt. Ebben a cikkben például pontról pontra veszik végig az alapteendőket. Ezeket mutatom is.

 • Készíts négyzet alakú videót!

 • Ragadd meg az emberek figyelmét már az első 3 másodpercen belül!

 • Adj feliratokat a videóhoz!

 • Javasold, hogy a nézők adjanak hangot a videónak!

 • Ha azt szeretnéd, hogy megosszák a videót, akkor a fókuszban egyetlen kulcsfontosságú dolognak kell szerepelnie.

 • Adj figyelemfelkeltő, leíró címet!

 • Legyen rövid leírás, de szerepeljen benne kérdés, lista, idézet és emoji.

 • Ne feledd a call to action-t! “Oszd meg a videót!” – például.

 • Jelölj be más oldalakat a @-cal.

 • Válaszd ki a videónak előnyben részesített közönségét!

 • Ágyazd be a videódat blogbejegyzésbe!

Ezeket semmiképpen ne feledd. A Buffer tippjeiről a részleteket itt találod. 

Zárásként pedig csak annyi: a videó ma is mindent visz. Magyarországon főleg. És nem csak a fiatal generációnál, hiszen az idősödők is rengeteg Facebook videót nézegetnek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felmérése szerint ma Magyarországon az internetezők 86 százalék a fotók mellett videókat is keres a neten.

 

Íratkozz fel a hírlevelünkre

Ha gyakran elúsznak a napjaid és emiatt olykor nehezen tudod követni, hogy éppen mi történik az online marketingben, akkor Neked is segíthet a hírlevelünk. Iratkozz fel, és velünk képben maradhatsz.